Karczek pieczony w soku arbuzowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo pyszne i wilgotne mięsko. Idealne na kanapki. Właśnie domowy, zdrowy wyrób. Pięknie się prezentuje na stole świątecznym i nie tylko. Polecam przepis.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 kg surowego karczku
    80 dag miąższu arbuza
    Przyprawy:
    40 gram soli wielosmakowej
    2 łyżki - razem(pieprzu czarnego grubo zmielonego, mielonego czosnku, majeranku, ziela angielskiego, liścia laurowego), przyprawy wymieszać.
    1 łyżka oleju rzepakowego
    Folia do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek pieczony w soku arbuzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą wielosmakową. Następnie mięso natrzeć wymieszanymi przyprawami, skropić olejem. Mięso wstawić do lodówki na 2 dni. Podczas marynaty mięso co kilka godzin przewracać. Następnie naczynie żaroodporne wyłożyć folią do pieczenia, dno wyłożyć połową arbuza pokrojonego w kostkę. Ułożyć mięso, na wierzch ułożyć pozostały arbuz. Całość przykryć folią do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni 1 godzinę, następnie temp. zmniejszyć do 160 stopni i piec jeszcze około 30 minut. Mięso pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

Porady

1. mięso można upiec też w rękawie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować