Karczek pieczony jest doskonały na zimno. Karczek pieczony do chleba świetnie sprawdzi się zamiast wędliny. Pieczony karczek jest pyszny również na ciepło z sosem i ziemniakami. Ponadto karczek pieczony w piekarniku to okazja do kontrolowania ilości przypraw. Oto pyszny sposób na karczek pieczony w piekarniku.
4.64 (215 ocen)
Porady
Jeśli mamy większą karkówkę, wydłużamy czas pieczenia w temperaturze 150 stopni o 10 minut na każde 100 g nadwyżki. Wytworzony sos możemy zagęścić mąką. Podgrzany i pokrojony w grube plastry karczek pieczony można podawać wraz z powstałym sosem.
Karczek pieczony do chleba można przygotować na wiele sposobów. Na przykład można przed pieczeniem zamarynować go w solance. Do około litra wody należy dodać około 5 łyżek soli i przyprawy np. liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, czarny pieprz, odrobina słodkiej papryki czy szczyptę papryczki chilli. Następnie solanki nie należy zagotowywać, a jedynie podgrzać do rozpuszczenia wszystkich składników. Solankę należy odstawić do ostudzenia i wtedy włożyć do niego karczek do chleba.
Przepis na karczek pieczony można również przygotować po zamarynowaniu w maślance, kefirze lub jogurcie naturalnym. W szczególności maślanka nadaje mięsu soczystości i jędrności. Karczek duszony w całości będzie miał świetny smak, gdy upieczemy go pod przykryciem w brytfance albo żaroodpornym naczyniu.
Karczek pieczony do obiadu można zrobić jako dodatek do sosu pieczeniowego, sosu pieczarkowego albo sosu z grzybów leśnych. Warto przygotować karczek w sosie beszamelowym, który obficie posypiemy posiekaną natką pietruszki. Karczek pieczony soczysty warto sprawdzać specjalnym termometrem kuchennym. Pieczony karczek wieprzowy będzie świetnie upieczony, gdy mięso osiągnie temperaturę 68°C.
Komentarze