Karczek pieczony

4.64 (215 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Karczek pieczony jest doskonały na zimno. Karczek pieczony do chleba świetnie sprawdzi się zamiast wędliny. Pieczony karczek jest pyszny również na ciepło z sosem i ziemniakami. Ponadto karczek pieczony w piekarniku to okazja do kontrolowania ilości przypraw. Oto pyszny sposób na karczek pieczony w piekarniku.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
    sól
    pieprz
    czosnek suszony mielony
    słodka czerwona papryka
Wystaw ocenę:

4.64 (215 ocen)

Karczek pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karczek pieczony - przepis:
    Mięso myjemy i nakłuwamy ze wszystkich stron przyrządem do nakłuwania mięsa lub obijamy tłuczkiem do mięsa.
  • 2. Ze wszystkich stron dość obficie obsypujemy przyprawami i przyklepujemy, żeby się nie obsypały. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
  • 3. Odwijamy mięso, wkładamy do brytfanny z przykrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg). Karczek w piekarniku pieczemy 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze godzinę, cały czas pod przykryciem. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy mięso jeszcze przynajmniej 30 minut. Karczek pieczony odstawiamy do wystudzenia.
  • 4. Zupełnie zimny karczek pieczony wyjmujemy z powstałej galaretki i przechowujemy w lodówce, zawinięte w folię aluminiową.

Porady

Jeśli mamy większą karkówkę, wydłużamy czas pieczenia w temperaturze 150 stopni o 10 minut na każde 100 g nadwyżki. Wytworzony sos możemy zagęścić mąką. Podgrzany i pokrojony w grube plastry karczek pieczony można podawać wraz z powstałym sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jak upiec karczek?

Karczek pieczony do chleba można przygotować na wiele sposobów. Na przykład można przed pieczeniem zamarynować go w solance. Do około litra wody należy dodać około 5 łyżek soli i przyprawy np. liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, czarny pieprz, odrobina słodkiej papryki czy szczyptę papryczki chilli. Następnie solanki nie należy zagotowywać, a jedynie podgrzać do rozpuszczenia wszystkich składników. Solankę należy odstawić do ostudzenia i wtedy włożyć do niego karczek do chleba.

Jak zamarynować karczek do pieczenia?

Przepis na karczek pieczony można również przygotować po zamarynowaniu w maślance, kefirze lub jogurcie naturalnym. W szczególności maślanka nadaje mięsu soczystości i jędrności. Karczek duszony w całości będzie miał świetny smak, gdy upieczemy go pod przykryciem w brytfance albo żaroodpornym naczyniu.

Jak zrobić karczek pieczony?

Karczek pieczony do obiadu można zrobić jako dodatek do sosu pieczeniowego, sosu pieczarkowego albo sosu z grzybów leśnych. Warto przygotować karczek w sosie beszamelowym, który obficie posypiemy posiekaną natką pietruszki. Karczek pieczony soczysty warto sprawdzać specjalnym termometrem kuchennym. Pieczony karczek wieprzowy będzie świetnie upieczony, gdy mięso osiągnie temperaturę 68°C.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować