• Karczek peklowany do chleba

    Dodane przez: Gosia123

  • Lubię takie domowe wędlinki, mało przy nich roboty a w smaku rewelacyjne. Najważnejsze jest to,że wiem co je moja rodzina i ja. Polecam

  • Składniki

    0,8 karczku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    szczypta pieprzu cayenne
    sól
    pieprz
    100 ml wina białego lub różowego (wytrawne)

    Marynata:
    0,5 l wody
    2 łyżeczki soli peklowej
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    4 ziarenka pieprzu czarnego
    5 ząbków czosnku

    Dodatkowo
    rękaw do pieczenia

  • Sposób przygotowania

    1.
    Karczek peklowany do chleba - krok 1

    Marynata: Wodę zagotować, wlać do garnka dodać sól peklową dokładnie wymieszać aby się rozpuściła, czosnek obrać włożyć do wody, dodać resztę przypraw, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

    2.
    Karczek peklowany do chleba - krok 2

    Karczek dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do marynaty. Garnek przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

    3.
    Karczek peklowany do chleba - krok 3

    Karczek wyciągnąć z marynaty, delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dokładnie natrzeć mięso. Majeranek rozetrzeć w rękach i wklepać w mięso. Posypać resztą przypraw.

    4.
    Karczek peklowany do chleba - krok 4

    Mięso włożyć do rękawa, nakłuć u góry aby para miała jak odchodzić, polać winem. Piec ok 45 min w temp 180*C.

    5.
    Karczek peklowany do chleba - krok 5

    Karczek pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!

  • Rady

    Mój karczek nie wyszedł cały różowy gdyż peklowałam go niespełna 7 godz. ale i tak wyszedł pyszny, aromatyczny i bardzo soczysty.
    Jeśli nie chcemy nie musimy dodawać wina a przyprawy do pieczenia karczku można użyć według własnego smaku

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zdrowie_na_talerzu, szkola_babci, święta, śniadanie, kolacja, mięso pieczone, zimna płyta, uroczystości rodzinne, dodatek do barszczu czerwonego, wędlina do chleba, zdrowa wędlina, karczek do chleba, dodatek do kanapek, karczek pieczony
  • 10 komentarzy

    • Gosia123
      2013-03-16T14:58:46+01:00 Gosia123
    • aniulek123
      2013-03-16T15:01:32+01:00 aniulek123
      pysznnnnnnnnie Gosiu:)))))i znów mi smaka narobiłaś ,musze zabrać przepis :)))))
    • Gosia123
      2013-03-16T15:01:45+01:00 Gosia123
      Mając takie domowe mięska do chleba trzeba też mieć dobre masło więc polecam wam domowe masełko Joanny55 http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/maslo-domowe-3
    • Gosia123
      2013-03-16T15:02:37+01:00 Gosia123
      Aniu częstuj się :) Pozdrawiam
    • Konto nieaktywne
      2013-03-16T16:13:41+01:00 Konto nieaktywne
      Pyszne mięsko, Gosiu ja kupiłam na rynku szprycę i każde mięsko szprycuję zalewą do środka mięska, wtedy będzie różowe wszędzie, ale to nie jest najważniejsze, liczy się smak:)) Uwielbiam takie mięska:))
    • Konto nieaktywne
      2013-03-16T16:14:51+01:00 Konto nieaktywne
      Dziękuję za polecenie masełka:))
    • czarrna
      2013-03-16T17:09:52+01:00 czarrna
      Ale pyszności u Ciebie Gosiu :) poczęstuję się plasterkiem do chlebka. Ja jeszcze nigdy sama nie piekłam wędlin. Kiedyś może spróbuję.
    • Gosia123
      2013-03-16T20:32:56+01:00 Gosia123
      Asiu ja zawsze od Ciebie dowiem się czegoś nowego :) Będę polowała na taką szprycę bo powiem Ci szczerze,że ja strasznie niecierpliwa jestem i z tym karczkiem o połowę czas skróciłam peklowania i dlatego nie wyszedł różowy ale jest pyszny :D Jak dostanę to kupię szprycę :) Asiu twoje masełko jest rewelacyjne więc muszę go polecać :))
      Czarna jedz ile chcesz :)) Spróbuj kiedyś sama zrobić takie mięska do chleba to zobaczysz,że szynka ze sklepu już Ci nie będzie tak smakowała :))
      Pozdrawiam Was :**
    • czarrna
      2013-03-16T21:02:13+01:00 czarrna
      Moja Mama robi i mięsa, i pieczenie, i pasztety, więc i ja może kiedyś spróbuję :) Na pewno coś upiecze na święta, więc pojem sobie, a na razie zabieram od Ciebie :)
    • Gosia123
      2013-03-16T21:31:58+01:00 Gosia123
      Kasiu częstuj się do woli :)) Masz utalentowaną mamuśkę pewnie córeczka ma to po niej :))))

Dodane przez: Gosia123

Gosia123 314

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-03-16T14:58:07+01:00

2476 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »