Karczek peklowany do chleba

5 (165 ocen)

Lubię takie domowe wędlinki, mało przy nich roboty a w smaku rewelacyjne. Najważnejsze jest to,że wiem co je moja rodzina i ja. Polecam

Składniki:

  • 0,8 karczku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    szczypta pieprzu cayenne
    sól
    pieprz
    100 ml wina białego lub różowego (wytrawne)

    Marynata:
    0,5 l wody
    2 łyżeczki soli peklowej
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    4 ziarenka pieprzu czarnego
    5 ząbków czosnku

    Dodatkowo
    rękaw do pieczenia

Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Dodatki Wędliny

Karczek peklowany do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karczek peklowany do chleba 1. Marynata: Wodę zagotować, wlać do garnka dodać sól peklową dokładnie wymieszać aby się rozpuściła, czosnek obrać włożyć do wody, dodać resztę przypraw, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • Karczek peklowany do chleba 2. Karczek dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do marynaty. Garnek przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  • Karczek peklowany do chleba 3. Karczek wyciągnąć z marynaty, delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dokładnie natrzeć mięso. Majeranek rozetrzeć w rękach i wklepać w mięso. Posypać resztą przypraw.
  • Karczek peklowany do chleba 4. Mięso włożyć do rękawa, nakłuć u góry aby para miała jak odchodzić, polać winem. Piec ok 45 min w temp 180*C.
  • Karczek peklowany do chleba 5. Karczek pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!

Porady

Mój karczek nie wyszedł cały różowy gdyż peklowałam go niespełna 7 godz. ale i tak wyszedł pyszny, aromatyczny i bardzo soczysty. Jeśli nie chcemy nie musimy dodawać wina a przyprawy do pieczenia karczku można użyć według własnego smaku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Mięso Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować