Karczek duszony w warzywach

5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Beata i Jan Strzeleccy z Głowna zaprosili nas na sobotni obiad. Był karczek duszony w warzywach podany z szafranowym ryżem i surówką z czerwonej kapusty.

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    ● 1 kg karczku bez kości
    ● 3 marchewki
    ● duża pietruszka
    ● por
    ● 1/2 selera
    ● 2 kostki rosołowe
    ● zioła prowansalskie
    ● ostra papryka mielona
    ● przyprawa uniwersalna
    ● czosnek granulowany
    ● pieprz
    ● olej
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek duszony w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karczek myjemy i osuszamy
    papierowym ręcznikiem.
    przyprawa uniwersalna mieszamy z ziołami,
    papryką, pieprzem i czosnkiem.Karczek nacieramy mieszanką
    przypraw ze wszystkich
    stron i wstawiamy na
    ok. 12 godzin do lodówki.
  • 2. Mięso kroimy w grube plastry
    i obsmażamy na oleju. Pora
    kroimy w paski, a marchewki,
    pietruszkę i selera ścieramy
    na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Z kostek rosołowych przygotowujemy
    bulion. Karczek
    układamy w brytfannie, obkładamy
    warzywami i wlewamy
    bulion. Dusimy pod przykryciem
    do miękkości i jeśli trzeba,
    doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować