Beata i Jan Strzeleccy z Głowna zaprosili nas na sobotni obiad. Był karczek duszony w warzywach podany z szafranowym ryżem i surówką z czerwonej kapusty.
Składniki:
Na 4 porcje:
● 1 kg karczku bez kości
● 3 marchewki
● duża pietruszka
● por
● 1/2 selera
● 2 kostki rosołowe
● zioła prowansalskie
● ostra papryka mielona
● przyprawa uniwersalna
● czosnek granulowany
● pieprz
● olej
Karczek duszony w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karczek myjemy i osuszamy
papierowym ręcznikiem.
przyprawa uniwersalna mieszamy z ziołami,
papryką, pieprzem i czosnkiem.Karczek nacieramy mieszanką
przypraw ze wszystkich
stron i wstawiamy na
ok. 12 godzin do lodówki.
2.Mięso kroimy w grube plastry
i obsmażamy na oleju. Pora
kroimy w paski, a marchewki,
pietruszkę i selera ścieramy
na tarce o dużych oczkach.
3.Z kostek rosołowych przygotowujemy
bulion. Karczek
układamy w brytfannie, obkładamy
warzywami i wlewamy
bulion. Dusimy pod przykryciem
do miękkości i jeśli trzeba,
doprawiamy do smaku.
Komentarze