Kapusta zasmażana

4.5 (146 ocen)

Mój ulubiony dodatek do drugiego dania który zawsze zamawiam w górach, tam kapusta zasmażana smakuje najlepiej.

Składniki:

  • - 500 g kapusty kiszonej
    - 150 g boczku wędzonego
    - 1 cebula
    - olej
    - ziele angielskie
    - liść laurowy
    - pieprz
    - szczypta kminku
    - jeden grzybek suszony
    - 1 łyżka siekanej natki pietruszki
    - mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Kapusta zasmażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę płuczemy, odciskamy z nadmiaru wody, kroimy i gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, kminku i grzybka. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, (jeżeli jest chudy możemy dodać nie wielką ilość oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i całość podsmażamy. Przekładamy do gotującej się kapusty baz tłuszczu. Na patelni po smażeniu robimy zasmażkę. Kiedy kapusta jest miękka dodajemy zasmażkę, wszystko mieszamy i dusimy aż zgęstnieje. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować