Kapusta z grzbami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Potrawa której nie może zabraknąć na wigilijnym stole w moim domu

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty kwaszonej
    0,5 litrowego słoika grzybów suszonych
    4 ziela angielskie
    3 listki laurowe
    2 duże marchewki
    2 cebule
    5 łyżek oleju
    2 łyżki mąki
    do smaku: sól, pieprz, cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta z grzbami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby umyć, włożyć do garnka zalać ciepłą woda i zostawić najlepiej na całą noc. Nazajutrz grzyby gotować w wodzie w której się moczyły, przez około 20 minut. Odcedzić zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Większe grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
  • 2. Kapustę opłukać, odcisnąć i posiekać, włożyć do garnka i zalać przecedzonym wywarem z grzybów. Gotować początkowo w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie już pod przykryciem na małym, aż do miękkości przez około 60 minut. W razie potrzeby dodać trochę wody.
  • 3. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do gotującej się kapusty na 10 minut przed końcem jej gotowania.
  • 4. Obrać i posiekać cebulę w drobną kosteczkę. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju.
  • 5. Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju, dodać mąkę i podgrzewać mieszając aż zrobi się jasnobrązowa zasmażka.
  • 6. Cebulę, zasmażkę i grzyby dodać do ugotowanej kapusty, wymieszać, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować