Kapusta z groszkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lekkie letnie danie inspirowane tradycyjną kapustą z grochem

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - młoda kapusta: 2 kilogramy
    - zielony groszek swieży lub mrożony (uzyłam świeżego): 0.5 kilograma
    - parówki wędzone (lub inna wędlina): 4 sztuki
    - koperek: 0.5 pęczka
    - kostka rosolowa drobiowa: 1 sztuka
    - zioła prowansalskie: 1 łyżka
    - ocet balsamiczny (lub inny 6%): 2 łyżki
    - sól pieprz do smaku: 1 sztuka

Kapusta z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować. Zalać wodą (nie za dużo) i gotować. Do prawie ugotowanej kapusty (ok. 20 minut przed końcem gotowania) dodać groszek i kostkę rosołową. Jak groszek będzie ugotowany dodać pokrojone w plasterki parówki, koperek, zioła prowansalskie, ocet balsamiczny. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pogotować jeszcze ok. 5 minut. Podawać z młodymi ziemniakami lub pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy