Kapusta z grochem

0 (0 ocen)

Nie wyobrażam sobie by w święta na stole nie było kapusty z grochem. To nasza ulubiona potrawa którą wszyscy lubimy.

Składniki:



  • 0,5 kg kapusty kiszonej
    1 listek laurowy
    2 kulki ziela angielskiego
    300 g grochu połówki
    Zasmażka
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki
    Do smaku
    sól, pieprz, cukier

Kapusta z grochem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch ugotować al dente uważając by go nie rozgotować. Odcedzić na sitku. Kapustę przepłukać i pokroić. Jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać dwa razy. Zalać zimną wodą dodać listek, ziele angielskie i ugotować do miękkości. Odcedzić z nadmiaru płynu pozostawiając około pół szklanki płynu. Do kapusty dodać ugotowany groch i wymieszać.W rondelku rozpuścić i lekko zrumienić masło, zdjąć z ognia, chwilkę przestudzić dodać mąkę i energicznie wymieszać. Zasmażkę wlać do kapusty z grochem, wymieszać i zagotować. Podawać na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy