Kapusta z grochem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch przebrać i dokładnie wypłukać. Jeśli używamy połówek grochu - nie trzeba go namaczać. Cały groch najlepiej namoczyć na noc. Groch ugotować w wodzie, w której się moczył (ma jej być niewiele - tyle, żeby go lekko zakrywała). Pod koniec gotowania posolić. Groch powinien być dobrze rozgotowany.
Groch lubi się przypalać, trzeba go dość często mieszać.
2.Kapustę ugotować w drugim garnku z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Jeśli kapusta jest bardzo, bardzo kwaśna można ją przed gotowaniem przepłukać, ja tego raczej nie robię - groch zniweluje kwas, a taka przepłukana może się okazać zbyt jałowa i przez to mało smaczna.
3.Cebulkę podsmażyć na tłuszczu (oleju, smalcu) - ma być lekko złota.
W wersji nie do końca postnej można dodać kawałeczek surowego boczku. Należy go pokroić bardzo drobno, wysmażyć i na takim tłuszczu podsmażyć cebulę.
4.Groch i kapustę wymieszać, dusić chwilę na małym ogniu, aby smaki się połączyły. Dodać podsmażoną cebulę i doprawić solą oraz pieprzem.
Komentarze