KAPUSTA Z GROCHEM

4.46 (189 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

To danie z rodzinnego domu mojego męża i poznałam jej smak podczas pierwszych Świąt Bożego Narodzenia, które spędziłam u teściów.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kapusta kiszona: 1 kilogram
    - groch łuskany połówki (lub cały): 0.5 kilograma
    - duża cebula: 1 sztuka
    - tłuszcz (olej lub smalec): 5 łyżek
    - liść laurowy: 3 sztuki
    - ziele angielskie: 5 sztuk
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.46 (189 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Przystawki

Kapusta z grochem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch przebrać i dokładnie wypłukać. Jeśli używamy połówek grochu - nie trzeba go namaczać. Cały groch najlepiej namoczyć na noc. Groch ugotować w wodzie, w której się moczył (ma jej być niewiele - tyle, żeby go lekko zakrywała). Pod koniec gotowania posolić. Groch powinien być dobrze rozgotowany.
    Groch lubi się przypalać, trzeba go dość często mieszać.
  • 2. Kapustę ugotować w drugim garnku z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Jeśli kapusta jest bardzo, bardzo kwaśna można ją przed gotowaniem przepłukać, ja tego raczej nie robię - groch zniweluje kwas, a taka przepłukana może się okazać zbyt jałowa i przez to mało smaczna.
  • 3. Cebulkę podsmażyć na tłuszczu (oleju, smalcu) - ma być lekko złota.

    W wersji nie do końca postnej można dodać kawałeczek surowego boczku. Należy go pokroić bardzo drobno, wysmażyć i na takim tłuszczu podsmażyć cebulę.
  • 4. Groch i kapustę wymieszać, dusić chwilę na małym ogniu, aby smaki się połączyły. Dodać podsmażoną cebulę i doprawić solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Groch

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować