Kapusta z fasolą

0 (0 ocen)

Smaczna i pożywna jarzynka - najlepsza jako dodatek do obiadu. Kapusta pekińska duszona z fasolą, w towarzystwie aromatycznych ziół i przypraw - cząbru, tymianku, majeranku, kolendry i kminku. Taka kompozycja zagościła na moim wigilijnym stole zamiast kapusty z grochem - polecam!

Składniki:

  • 1 mniejsza kapusta pekińska (500g)
    ok. 200 g suchej fasoli
    1 duża biała cebula
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju
    kilka łyżek wody
    po 1 łyżeczce suszonych ziół - cząbru, tymianku, majeranku
    po 1/2 łyżeczki mielonych przypraw - owoców kolendry, kminku
    do smaku - przyprawa typu Vegeta, pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Dodatki Jarzynka

Kapusta z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalać wodą - odłożyć na kilka godzin. Następnie ugotować do miękkości (ok. 30 min), odcedzić.
  • Kapusta z fasolą 2. Cebulę i czosnek posiekać - zeszklić na rozgrzanym oleju.
  • Kapusta z fasolą 3. Kapustę drobno pokroić - dołożyć do cebuli z czosnkiem. Dodać zioła, kolendrę oraz kminek. Dusić 20 min, często mieszając. W trakcie duszenia podlewać niewielką ilością wody.
  • Kapusta z fasolą 4. Następnie dołożyć fasolę, wymieszać i całość dusić jeszcze 5 min.
  • Kapusta z fasolą 5. Potrawę doprawić do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować