80 dag kapusty kiszonej,
3 duże cebule,
2 łyżki smalcu,
puszka ananasa (soku nie wylewamy),
15 dag rodzynek,
15 dag suszonych bananów,
10 dag suszonych moreli,
liść laurowy,
ziele angielskie,
1-2 łyżki sosu do pieczeni (w proszku),
sól, pieprz do smaku.
Kapusta z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę polać przegotowaną wodą i odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na smalcu. Odciśniętą kapustę zagotować i dodać do niej zeszkloną cebulę. Następnie dodać ananasa, rodzynki, suszone banany i morele oraz podlać sokiem ananasowym, dodać przyprawy. Sos do pieczeni rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do kapusty. Poddusić do uzyskania miękkości kapusty.
SMACZNEGO!
Porady
Najlepiej smakuje z domowymi kopytkami i pieczenią z szynki w sosie własnym.
Komentarze