Kapusta wigilijna z jagłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyć. Kapustę pokroić i przełożyć do garnka. Dodać grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Zalać wodą do poziomu kapusty. Dodać ziela i liście laurowe. Gotować aż kapusta zmięknie. Wierzch kapusty posypać kaszą jaglaną i dusić pod przykryciem aż kasza się uparuje.
2.Całość wymieszać, doprawić sola i pieprzem i gotować jeszcze 10 minut. W razie potrzeby podlać wodą. Cebulę zezłocić na oleju (najlepiej lnianym). Dodać do kapusty. Trochę zostawić do okraszenia. Smacznego :)
Porady
Jeśli ktoś nie lubi kwaśnej kapusty można ja przed gotowaniem wypłukać, lub odgotować, zalać świeżą wodą i dopiero wtedy dodać grzyby.
Komentarze