Kapusta wigilijna z jagłami

4.49 (194 ocen)

Tradycyjna kapusta podawana w moim domu w czasie wieczerzy wigilijnej

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
    2 garście suszonych grzybów
    2-3 garście kaszy jaglanej
    2 duże cebule
    2-3 liście laurowe
    2-3 ziela angielskie
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Kapusta wigilijna z jagłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta wigilijna z jagłami 1. Grzyby namoczyć. Kapustę pokroić i przełożyć do garnka. Dodać grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Zalać wodą do poziomu kapusty. Dodać ziela i liście laurowe. Gotować aż kapusta zmięknie. Wierzch kapusty posypać kaszą jaglaną i dusić pod przykryciem aż kasza się uparuje.
  • Kapusta wigilijna z jagłami 2. Całość wymieszać, doprawić sola i pieprzem i gotować jeszcze 10 minut. W razie potrzeby podlać wodą. Cebulę zezłocić na oleju (najlepiej lnianym). Dodać do kapusty. Trochę zostawić do okraszenia. Smacznego :)

Porady

Jeśli ktoś nie lubi kwaśnej kapusty można ja przed gotowaniem wypłukać, lub odgotować, zalać świeżą wodą i dopiero wtedy dodać grzyby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować