Kapusta po grecku na ostro

4.49 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 12 godz.

Mieszkam w Grecji. Co roku robię tę pikantną kapustę. Kilka słoików daję wnukom z Polski.

  • 12 godz.

Składniki:

  • ● 2 kg kapusty
    ● 3 marchewki
    ● 1/4 selera
    ● 3 ząbki
    ● 1 ostra papryka
    ● 2 łyżki soli
    ● oliwa
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kapusta po grecku na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta po grecku na ostro 1. Kapustę oczyszczamy, usuwamy
    wierzchnie liście i szatkujemy.
    Marchewki obieramy, myjemy
    i kroimy w plastry. Czosnek
    obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
    Selera obieramy i kroimy
    w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy
    gniazdo nasienne, miąższ
    kroimy w niewielkie kawałki.
  • Kapusta po grecku na ostro 2. Wszystkie warzywa (oprócz
    papryki) wkładamy do miski.
    Wsypujemy sól i ugniatamy, aż
    zmiękną. Odstawiamy na ok.
    12 godzin.
  • Kapusta po grecku na ostro 3. Dodajemy paprykę, mieszamy
    i odciskamy. Wkładamy do
    słoików i dociskamy, tak by nad
    kapustą zostało 5 cm pustej
    przestrzeni. Zalewamy sokiem odciśniętym z kapusty (ponad
    kapustę), wlewamy 1 cm oliwy.
    Zakręcamy i odstawiamy na 2-3
    tygodnie w chłodne miejsce.

Porady

Słoiki przez pierwsze 3 dni najlepiej trzymać w misce, bo może z nich wyciec nieco soku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować