Kapusta po grecku na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oczyszczamy, usuwamy
wierzchnie liście i szatkujemy.
Marchewki obieramy, myjemy
i kroimy w plastry. Czosnek
obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Selera obieramy i kroimy
w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy
gniazdo nasienne, miąższ
kroimy w niewielkie kawałki.
2.Wszystkie warzywa (oprócz
papryki) wkładamy do miski.
Wsypujemy sól i ugniatamy, aż
zmiękną. Odstawiamy na ok.
12 godzin.
3.Dodajemy paprykę, mieszamy
i odciskamy. Wkładamy do
słoików i dociskamy, tak by nad
kapustą zostało 5 cm pustej
przestrzeni. Zalewamy sokiem odciśniętym z kapusty (ponad
kapustę), wlewamy 1 cm oliwy.
Zakręcamy i odstawiamy na 2-3
tygodnie w chłodne miejsce.
Porady
Słoiki przez pierwsze 3 dni najlepiej trzymać w misce, bo może z nich wyciec nieco soku.
Komentarze