Kapusta pieczona z mięsem i cytrynowym sosem.

5 (187 ocen)

Czasami mam ochotę na tradycyjne gołąbki, ale nie mam dużo czasu na ich przygotowanie. Piekę wtedy taką mięsno-kapuścianą zapiekankę, w smaku bardzo przypominającą gołąbki.

Składniki:

  • kapusta pekińska
    50 dag mięsa mielonego
    cebula
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 szklanki bulionu
    15 dag masła
    2 żółtka
    sok z połowy cytryny
    przyprawy: słodka,mielona papryka,kminek,kolendra
    majeranek,gałka muszkatołowa
    sól, pieprz


Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta pieczona z mięsem i cytrynowym sosem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drobno poszatkuj kapustę 1. Kapustę drobno poszatkować, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Mięso wyrobić z posiekaną cebulą, solą i pieprzem. Połowę poszatkowanej kapusty wymieszać z posiekanym koperkiem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać przyprawami, przykryć warstwą mięsa i kolejną warstwą kapusty z koperkiem. Znów posypać przyprawami i zalać bulionem.
  • 2. Masło rozpuścić, ubić na parze żółtka i dodawać po trochu zimne masło i sok z cytryny. Gotowym sosem polać kapustę, przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180st.na 1 godz.
  • 3. Przed podaniem pokroić, posypać koperkiem i podawać z gorącymi ziemniakami.

Porady

*Kapustę pekińską można zastąpić główką białej kapusty *mięso mielone można wzbogacić ryżem *zamiast sosem cytrynowym danie można polać keczupem lub sosem pomidorowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować