Kapusta pekińska ze śmietaną i czosnkiem

4.51 (177 ocen)

  • 30 min

Z kapusty pekińskiej robimy wspaniałe surówki, ale czy próbowaliście jej kiedyś w postaci uduszonej? Pekińska podduszona z czosnkiem i śmietaną, lekko zagęszczona mąką, doprawiona koperkiem smakuje bardzo ciekawie.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 mała kapusta pekińska
    5 łyżek oleju
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 płaskie łyżeczki mąki pszennej
    sól, pieprz do smaku
    posiekany koperek
Wystaw ocenę:

4.51 (177 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Kapusta pekińska ze śmietaną i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Kapustę kroję wzdłuż na pół i siekam dość cienko, przekładam ją na patelnię z olejem. Dodaję posiekany w plasterki czosnek, lekko wszystko solę, dolewam odrobinę wody i pod przykryciem duszę aż kapusta zmięknie - u mnie ok. 15 minut. Od czasu do czasu mieszam. Dodaję śmietanę, chwilę duszę razem, doprawiam solą i pieprzem, dodaję też posiekany koperek. Można też dodać łyżeczkę masła dla smaku. Na końcu oprószam całość mąką i mieszam, by kapusta się zagęściła. Podaję na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować