Z kapusty pekińskiej robimy wspaniałe surówki, ale czy próbowaliście jej kiedyś w postaci uduszonej? Pekińska podduszona z czosnkiem i śmietaną, lekko zagęszczona mąką, doprawiona koperkiem smakuje bardzo ciekawie.
Kapusta pekińska ze śmietaną i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Kapustę kroję wzdłuż na pół i siekam dość cienko, przekładam ją na patelnię z olejem. Dodaję posiekany w plasterki czosnek, lekko wszystko solę, dolewam odrobinę wody i pod przykryciem duszę aż kapusta zmięknie - u mnie ok. 15 minut. Od czasu do czasu mieszam. Dodaję śmietanę, chwilę duszę razem, doprawiam solą i pieprzem, dodaję też posiekany koperek. Można też dodać łyżeczkę masła dla smaku. Na końcu oprószam całość mąką i mieszam, by kapusta się zagęściła. Podaję na gorąco.
Komentarze