Kapusta nadziewana mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bulion rozpuszczamy w szklance wrzącej wody. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy. Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajka i przyprawy. Mieszamy.
2.Kapustę (głąbem do góry) parzymy kilka minut w osolonej wodzie. Wyjmujemy, osączamy i ostrożnie rozdzielamy liście aż do środka główki. Na liście (od środka na zewnątrz) nakładamy farsz mięsny. Najpierw na małe,
później kolejno na coraz większe, aż do zewnętrznych. Składamy główkę kapusty, ostatnie liście spinamy wykałaczkami.
3.Kapustę wkładamy do garnka liśćmi do góry, podlewamy bulionem i dusimy do miękkości około godziny. Wyjmujemy, osączamy na sicie i kroimy w ćwiartki. Podajemy na ciepło.
Komentarze