Kapusta nadziewana mięsem

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Na co dzień gotuję dla 4 osób. Udzielam się w kole gospodyń. Gotuję i piekę na uroczystości parafialne.

Składniki:

  • ● średnia główka kapusty włoskiej
    ● 1/2 kg mięsa drobiowego
    ● 1/2 kg mięsa wieprzowego
    ● 2 jajka
    ● 1 cebula
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 1 kostka bulionu
    ● pieprz
    ● sól
    ● przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta nadziewana mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta nadziewana mięsem 1. Bulion rozpuszczamy w szklance wrzącej wody. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy. Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajka i przyprawy. Mieszamy.
  • Kapusta nadziewana mięsem 2. Kapustę (głąbem do góry) parzymy kilka minut w osolonej wodzie. Wyjmujemy, osączamy i ostrożnie rozdzielamy liście aż do środka główki. Na liście (od środka na zewnątrz) nakładamy farsz mięsny. Najpierw na małe,
    później kolejno na coraz większe, aż do zewnętrznych. Składamy główkę kapusty, ostatnie liście spinamy wykałaczkami.
  • Kapusta nadziewana mięsem 3. Kapustę wkładamy do garnka liśćmi do góry, podlewamy bulionem i dusimy do miękkości około godziny. Wyjmujemy, osączamy na sicie i kroimy w ćwiartki. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować