Kapusta na surówkę

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

samo zdrowie

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty o wadze 4 kg
    2 duże marchewki
    4 jabłka antonówki
    1 duża cebula
    ok. 3,5 łyżki soli naturalnej
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Surówki Przetwory

Kapusta na surówkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta na surówkę 1. Kapustę poszatkować. Przełożyć do dużej miski.
    Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki.
    Dodać do kapusty, posolić wygniesć ręcznie .
    Cebulę pokroić w półtalarki.
    Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
    Do kapusty z marchewką dodać cebulę i jabłka, dokładnie wymieszać, spróbować i ewentualnie posolić do smaku.
    Odstawić na 30 minut.
    Następnie nakładać w słoiki porządnie ugniatając, tak, aby na wierzchu znalazł się sok z warzyw.
    poddać pasteryzacji przez ok 15-20 minut

Porady

każdą sałatkę i każdą zalewę pomimo zaleceń w przepisie doprawiam zawsze pod swój smak

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować