KAPUSTA KISZONA Z PARÓWKAMI

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

Tańsze niż bigos, ale równie smaczne.

  • 60 min

Składniki:

  • 500g kapusty kiszonej
    500g parówek
    2 cebule
    1 łyżka mąki
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka majeranku
    sól, pieprz
    5 ziarenek ziela angielskiego
    liść laurowy
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Kapusta kiszona z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokrój w kosteczkę. Podsmaż na oleju, a następnie obsyp mąką. Wymieszaj.
  • 2. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, przesiekaj nożem i dodaj do cebuli. Dodaj ½ szkl wody, liść laurowy, ziele angielskie i duś pod przykryciem do miękkości. Ewentualnie można dolewać wodę, gdy ta wyparuje.
  • 3. Parówki przeciąć na 2 lub 3 części. Końce ponacinać na krzyż i dodać do ugotowanej kapusty. Dodać przecier pomidorowy. Dusić pod przykryciem 10 minut. Gotowe danie doprawić do smaku przyprawami w tym majerankiem roztartym w dłoni.
  • 4. Podawać z podsmażonymi ziemniaczkami lub chlebem.

Porady

Do doprawienia dania można użyć kminku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować