Kapusta duszona w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę szatkujemy.Cebulę,boczek kroimy w kostkę.Paprykę oczyszczamy z pestek kroimy w słupki.Cukinię kroimy w grubszą kostkę.W dużym garnku rozgrzewamy smalec wrzucamy boczek,cebulę,podsmażamy,dodajemy mięso mielone smażymy około 10 minut.Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem,wrzucamy liść laurowy,ziele angielskie.Dodajemy poszatkowaną kapustę,cukinię,oraz paprykę.Pomidory obieramy ze skórki,kroimy w ósemki wrzucamy do garnka,dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą.Mieszamy,dusimy do miękkości na małym ogniu.Pod koniec dodajemy poszatkowany koperek oraz zieloną pietruszkę,sprawdzamy smak.W między czasie na suchej patelni robimy grzanki,smarujemy czosnkiem.Gulasz porcjujemy na talerze,dekorujemy zieloną pietruszką,podajemy z grzanką.SMACZNEGO.
Komentarze