Doskonały dodatek do pieczonej kaczki, gęsi czy zrazów.
20 min
Składniki:
1 główka czerwonej kapusty (ok. 1,5 kg)
2 szklanki wody
10 dkg rodzynek
1 łyżka octu lub soku z cytryny do smaku
Cukier do smaku
30 dkg boczku świeżego
1 cebula
2 łyżki mąki
pieprz i sól
Kapusta czerwona duszona z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kapustę poszatkować, włożyć do garnka ,wlać wodę i osolić . Gotować.
Boczek pokroić w kostkę .cebulę pokroić w drobną kostkę.
Rodzynki sparzyć.
Boczek przesmażyć na patelni, dodać cebulę , przesmażyć i dodać do kapusty.
Gotować do miękkości
Przed końcem gotowania dodać rodzynki, cukier ,sól i pieprz do smaku.
Doprawić octem lub sokiem z cytryny.
Kapusta musi być słodko-kwaśna.
Chwilę razem podusić.
Komentarze