Kapusta biała smażona

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kapustą może być alternatywą dla ziemniaków

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki podstawowe
    1 główka małej kapusty (może być biała)
    30 dag mięsa mielonego z szynki
    pomidory (świeże lub z puszki)

    Składniki robocze
    gałka muszkatołowa
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    sól
    pieprz ząbek czosnku
    1 łyżka śmietany
    natka pietruszki
    olej do smażenia

    Do dekoracji
    natka pietruszki

Kapusta biała smażona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić z zewnetrznych uszkodzonych liści, włożyć do dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Gotować aż zmięknie, następnie odcedzić wystudzic, a potem pokroić na 8 części, tak aby w kazdej było kawałek głąba. Cząstki kapusty oprószyć gałką muszkatołową, mąką a następnie maczać w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Opanierowane cząstki kapusty obrumienić na dość mocno rozgrzanym oleju.
  • 2. Do mięsa dodać przeciśnięty czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
  • 3. Kapustę i kotleta podawać w towarzystwie pomidora, polanego łyżką śmietany.

Porady

Pomidora z puszki możemy zastapic świeżymi pomidorami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy