Kapuśniak ze świeżej kapusty

5 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

Jestem uczniem I klasy technikum. Swoją przyszłość wiążę z informatyką. Lubię piec ciasta i gotować, a tę pyszną zupę często przyrządzam wraz z mamą.

Składniki:

  • ● 50 dag kapusty cukrowej
    ● 5 dag cebuli
    ● 10 dag wędzonego boczku
    ● 2 l wody
    ● liść laurowy
    ● 2 kostki przyprawy do zup
    ● 20 dag ziemniaków
    ● 2 ząbki czosnku
    ● łyżka siekanej zieleniny
    ● sól
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kapuśniak ze świeżej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapuśniak ze świeżej kapusty 1. Kapustę dokładnie myjemy i drobno szatkujemy. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki zalewamy wrzącą wodą i gotujemy, aż
    kapusta będzie prawie miękka.
  • Kapuśniak ze świeżej kapusty 2. Po zagotowaniu odkrywamy garnek na 2-3 minuty. Następnie ponownie przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie talarki lub w drobną kostkę.
  • Kapuśniak ze świeżej kapusty 3. Wkładamy do garnka z kapustą, cebulą i boczkiem. Dodajemy liść laurowy i przyprawę do zup. Dokładnie mieszamy.
  • Kapuśniak ze świeżej kapusty 4. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy czosnek roztarty z solą. Przed podaniem dodajemy posiekaną zieleninę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować