Kapuśniak z wkładką ziemniaczaną

0 (0 ocen)

  • 35 min

Bardzo sycąca zupa na chłodne jesienne dni. Dodatek ziemniaczków z masełkiem i zieleniną dodaje smaku i uroku zupie.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 duże żeberka
    ½ kg kiszonej kapusty
    1 marchewka, pietruszka, ½ średniego selera
    1 cebula
    Listek laurowy, ziele angielskie
    10 dag swojskiej kiełbasy
    3 duże plastry wędzonego boczku
    Sól, pieprz do smaku
    1 łyżka smalcu
    1 łyżka mąki
    Wkładka ziemniaczana:
    3 duże ziemniaki
    1 łyżka masła
    Zielona pietruszka i koper(po 2-3 gałązki)

Kapuśniak z wkładką ziemniaczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: żeberka opłukać, zagotować, odlać szumowiny, dodać włoszczyznę, liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz. Gotować około ½ godziny. Kapustę przelać letnią wodą, osączyć na durszlaku, pokroić na drobno. Dodać do żeberek, gotować do miękkości składników. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany smalec, dusić około 3-5 minut, następnie dodać boczek i kiełbasę, pokrojone w kostkę. Całość smażyć około 5 minut. Następnie dodać mąkę, wymieszać. Całość dodać do kapusty, zagotować, doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Żeberka wyjąć, obrać z kostek, pokroić w małe kawałki, dodać do zupy.
    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc z masłem i zieleniną. Wyłożyć na talerz łyżką, zalać kapuśniakiem.

Porady

1. Zamiast surowych żeberek można użyć wędzonych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy