Kapuśniak z pulpetami

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tę potrawę można przyrządzić zamiast dwudaniowego obiadu.

Składniki:

  • ● cebula
    ● 3 łyżki oleju
    ● 30 dag mielonego mięsa
    ● 25 dag ziemniaków
    ● mała główka kapusty włoskiej
    ● 1,5 l bulionu warzywnego
    ● jajko
    ● 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub keczupu
    ● oregano
    ● zioła prowansalskie
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kapuśniak z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i drobno
    siekamy. Szklimy na łyżce
    oleju, przekładamy do mięsa.
    Dodajemy jajko, doprawiamy
    i dokładnie mieszamy. Z masy
    formujemy małe pulpety.
  • Kapuśniak z pulpetami 2. Ziemniaki obieramy, myjemy,
    kroimy w kostkę i podsmażamy
    na rozgrzanym oleju.
  • 3. Kapustę kroimy w grube
    paski. Bulion zagotowujemy.
    Wkładamy pulpety, a po minucie
    kapustę i ziemniaki.
    Doprawiamy ziołami, solą
    i pieprzem. Gotujemy ok. 25
    minut na małym ogniu. Dodajemy
    koncentrat pomidorowy,
    mieszamy i gotujemy jeszcze
    ok. 5 minut.

Porady

● Pod koniec gotowania wraz z koncentratem możemy dodać 2 pokrojone w ćwiartki pomidory bez skórki. ● Aby kolorystycznie i smakowo urozmaicić zupę, warto dodać 2 obrane i pokrojone w talarki marchewki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować