Pamiętacie przepis na panierowane żeberka? Na bazie wywaru pozostałego po ich gotowaniu powstała pyszna zupa. Lekki kapuśniaczek z dodatkiem pęczaku to idealna propozycja na jeszcze chłodne dni.
60 min
Składniki:
ok. 2 l wywaru z żeberek
1/2 białej kapusty
1 puszka krojonych pomidorów
1-2 kawałki kiełbasy śląskiej ( niekoniecznie)
1 mała cebula
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżki smalcu
1 łyżka mąki
majeranek
natka pietruszki
pęczak
Kapuśniak z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wywar pozostały po gotowaniu żeberek podgrzewamy z zielem angielskim i liściem laurowym.
Kapustę drobno szatkujemy. Wrzucamy go garnka.
Dodajemy pomidory i pokrojoną w plasterki kiełbasę.
2.Doprawiamy majerankiem, ewentualnie solą i pieprzem.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na smalcu. Kiedy będzie lekko złotawa dodajemy mąkę. Gotową zasmażką zaprawiamy zupę.
Podajemy z osobno ugotowanym pęczakiem i świeżą natką pietruszki.
Komentarze