Kapuśniak z pęczakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Pamiętacie przepis na panierowane żeberka? Na bazie wywaru pozostałego po ich gotowaniu powstała pyszna zupa. Lekki kapuśniaczek z dodatkiem pęczaku to idealna propozycja na jeszcze chłodne dni.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 2 l wywaru z żeberek
    1/2 białej kapusty
    1 puszka krojonych pomidorów
    1-2 kawałki kiełbasy śląskiej ( niekoniecznie)
    1 mała cebula
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    2 łyżki smalcu
    1 łyżka mąki
    majeranek
    natka pietruszki
    pęczak

Kapuśniak z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wywar pozostały po gotowaniu żeberek podgrzewamy z zielem angielskim i liściem laurowym.
    Kapustę drobno szatkujemy. Wrzucamy go garnka.
    Dodajemy pomidory i pokrojoną w plasterki kiełbasę.
  • 2. Doprawiamy majerankiem, ewentualnie solą i pieprzem.
    Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na smalcu. Kiedy będzie lekko złotawa dodajemy mąkę. Gotową zasmażką zaprawiamy zupę.
    Podajemy z osobno ugotowanym pęczakiem i świeżą natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2016

Komentarze

Podobne przepisy