Kapuśniak z kapusty pekińskiej z papryką

0 (0 ocen)

  • 60 min

szybka i smaczna zupa

  • 60 min

Składniki:

  • bulion warzywny lub drobiowy 3 szkl
    kapusta pekińska 1 szt mała
    czerwona papryka
    marchewka
    ziemniaki 4 szt
    oliwa 2 łyżki
    liść laurowy
    ziele angielskie 2 ziarna
    cząber lub tymianek 1/2 łyżeczki
    papryka mielona słodka 1/2 łyżeczki
    koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
    sok z cytryny 1 łyżeczka
    natki pietruszki posiekana 1 łyżka
    sól
    pieprz

Kapuśniak z kapusty pekińskiej z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć, oczyścić. Kapustę posiekać, marchewkę pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki, ziemniaki w dużą kostkę, paprykę w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić paprykę, podsmażyć chwilę, dodać pozostałe warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, wlać bulion. Gotować aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić cząbrem lub tymiankiem, słodką papryką, koncentratem pomidorowym, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Już na talerzach posypać natką.

Komentarze

Podobne przepisy