Kapuśniak z kapusty kiszonej

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Dziś zapraszam na pyszną, sycącą i rozgrzewająca zupę. Kapuśniak z kapusty kiszonej jest idealny jeśli mamy ochotę zjeść coś ciepłego i konkretnego.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦500 g kiszonej kapusty z marchewką
    ◦włoszczyzna (marchewka, pietruszka, por i seler)
    ◦5-6 ziemniaków
    ◦2 cebule
    ◦300 g wędzonego boczku
    ◦2 ząbki czosnku
    ◦3 liście laurowe
    ◦4 całe ziela angielskie
    ◦2-3 śląskie kiełbasy
    ◦½ łyżeczki mielonego kminku
    ◦2 łyżki cząbru
    ◦1 łyżka majeranku
    ◦posiekana natka pietruszki
    ◦sól
    ◦pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Kapuśniak z kapusty kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Do garnka wlewamy ok. 3 litrów wody, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa (włoszczyznę), wędzony boczek i gotujemy wywar. Jak zacznie wrzeć dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki – gotujemy do miękkości.

    Gotowy wywar przecedzamy. Warzywa zostawiamy, dodamy je na koniec do zupy. Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości w przygotowanym wywarze. Dodajemy mielony kminek, cząber i majeranek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w plasterki i podsmażamy razem na patelni aż się zarumienią. Dodajemy do zupy. Gdy kapusta jest już miękka dodajemy ugotowane warzywa i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy kapuśniak posiekaną natką pietruszki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować