Kapuśniak z czerwoną papryką

4.51 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kmin rzymski, świeża papryka i odrobina miodu sprawiają, że zwykły kapuśniak smakuje niezwykle. Warto ugotować go dzień wcześniej, bo odgrzewany zyskuje na smaku.

Składniki:

  • kapusta kiszona - ½ kg
    cebula - 2 szt.
    marchewka - 2 szt.
    ziemniaki - 3 szt.
    boczek wędzony, surowy - 100 g
    duża czerwona papryka - ½ szt.
    masło klarowane - 1 łyżka
    kmin rzymski - ½ łyżeczki
    kminek /ziarna/ - 1 łyżeczka
    oregano - ½ łyżeczki
    papryka słodka - 1 łyżeczka
    sól – do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
    miód - 1 łyżka
    oliwa – 2 łyżki
    bulion wieprzowy – 8 szk.
    natka pietruszki do podania
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapusta kiszona

Kapuśniak z czerwoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną kapustę kiszoną i mieszając smaż przez chwilę. Następnie wlej dwie szklanki bulionu i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.
  • 2. W drugim garnku roztop masło, dodaj drobno pokrojoną cebulę i mieszając smaż, aż będzie zeszklona. Dodaj przyprawy: kmin rzymski, kminek, oregano i słodką paprykę w proszku, zamieszaj. Dodaj pokrojony boczek i smaż przez chwilę. Następnie wrzuć do garnka pokrojoną marchewkę i duś na małym ogniu 2-3 minuty. Dodaj pokrojone ziemniaki, sól, zamieszaj i całość duś na małym ogniu kolejne 5 minut. Następnie wlej 4 szklanki bulionu, dopraw do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem, dodaj miód i gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Pięć minut przed końcem gotowania dodaj pokrojoną świeżą paprykę czerwoną.
  • 3. Ugotowaną kapustę kiszoną przełóż do garnka z warzywami, wlej pozostały bulion, ewentualnie jeszcze raz dopraw do smaku i całość gotuj jeszcze około 5 minut.
  • 4. Na talerzu posyp zupę posiekaną natką pietruszki.

Porady

Warto ugotować go dzień wcześniej, bo odgrzewany zyskuje na smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kumin (kmin rzymski) Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować