0,5 kg żeberek lub jakieś innego mięsa bądź kości na zupę
0,5 kg kapusty kiszonej
1-2 marchewki
korzeń pietruszki
1 cebula (ja użyłam biała część pora)
puszka czerwonej fasoli odsączonej
3-4 ziemniaki
łyżeczka kminku
2 łyżki tłuszczu np oleju
2 łyżeczki mąki
listek laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz prawdziwy
Kapuśniak z czerwnoną fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mięsa, marchewki, pietruszki, cebuli i przypraw ugotować wywar.
2.Kapustę wypłukać w letniej wodzie, odcisnąć i posiekać, dodać do gotującego się wywaru. Kiedy kapusta będzie już miękka dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości.
3.Fasolę odcedzić za zalewy na sicie i polać wodą by się oczyściła. Dodać do kapuśniaku. Doprawić solą i pieprzem. Z mąki i tłuszczu zrobić zasmażkę, dodać do zupy i zagotować. Kapuśniak można podać z zieleniną i łyżka śmietany.
Komentarze