Kapuśniak z czerwnoną fasolą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo pożywny i rozgrzewający.

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek lub jakieś innego mięsa bądź kości na zupę
    0,5 kg kapusty kiszonej
    1-2 marchewki
    korzeń pietruszki
    1 cebula (ja użyłam biała część pora)
    puszka czerwonej fasoli odsączonej
    3-4 ziemniaki
    łyżeczka kminku
    2 łyżki tłuszczu np oleju
    2 łyżeczki mąki
    listek laurowy
    ziele angielskie
    sól
    pieprz prawdziwy

Kapuśniak z czerwnoną fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mięsa, marchewki, pietruszki, cebuli i przypraw ugotować wywar.
  • 2. Kapustę wypłukać w letniej wodzie, odcisnąć i posiekać, dodać do gotującego się wywaru. Kiedy kapusta będzie już miękka dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości.
  • 3. Fasolę odcedzić za zalewy na sicie i polać wodą by się oczyściła. Dodać do kapuśniaku. Doprawić solą i pieprzem. Z mąki i tłuszczu zrobić zasmażkę, dodać do zupy i zagotować. Kapuśniak można podać z zieleniną i łyżka śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy