Kapuśniak po berlińsku

0 (0 ocen)

Zupa z kapusty czerwonej na wywarze z warzyw z dodatkiem ziemniaków, cytryny i śliwek suszonych oraz białego wytrawnego wina...

Składniki:

  • 1,5 L wywaru z warzyw
    50 dag kapusty czerwonej
    3 ziemniaki
    cytryna
    5-6 śliwek suszonych
    tłuszcz
    1-2 łyżki mąki
    1/2 szklanki białego wytrawnego wina
    sól
    pieprz
    cukier

Kapuśniak po berlińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać częścią wywaru, ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, pokrajać w kostkę, zalać pozostałym wywarem, ugotować. Cytrynę umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w półplasterki, usuwając pestki. Śliwki umyć, namoczyć, ugotować i przetrzeć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą, ziemniakami, cytryną, przecierem ze śliwek i winem, gotować kilka minut, doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy