½ kg kapusta kiszona
0,75 kg. żeberko wieprzowe wędzone
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka Vegety
Pieprz
Maggi w płynie
1 kiełbasa ( toruńska, brocka )
3 ziemniaki
1 cebula
½ łyżeczki kminku
Kapuśniak na żeberku wędzonym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberko i kapustę wkładamy do garnka, zalewamy 1,5 litrem zimnej wody, dokładamy ziele ,liść laurowy, kminek i gotujemy do miękkości żeberek i kapusty. W trakcie gotowania dodajemy vegetę ( można również dodać dwie kostki bulionu z drobiu) .
Cebulę i ziemniak pokroić w kostkę. Kiełbasę w paseczki. Patelnię nagrzać, dodać masło i olej, przesmażyć cebulę i kiełbasę, w trakcie smażenia do cebuli z kiełbasą dodać pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki, chwilę jeszcze smażyć i całość dodać do kapusty. Od czasu dodania ziemniaków, gotujemy jeszcze około 20 minut. Dosmaczamy maggi, sól, pieprz. Oczywiście jeżeli jest to konieczne.
Komentarze