Kapuśniak na żeberkach wieprzowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka pokrój w porcje po dwie kostki. Umyj, oczyść i umieść w dużym garnku. Zalej 2 litrami zimnej wody. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu i sól. Zagotuj, zbierz powstałą pianę, gotuj ok.50 minut. Następnie dodaj umyte, oczyszczone i pokrojone w kostkę warzywa (marchew, selera, pietruszkę i ziemniaki). Wywar gotuj do miękkości warzyw.
2.Po tym czasie dodaj poszatkowaną białą kapustę i gotuj kolejne 20 minut.Cebule drobno posiekaj, zeszklij na maśle i dodaj do reszty składników. Na koniec dodaj odciśniętą i pokrojoną kapustę kiszoną. Kapuśniak podgotuj jeszcze 10-15 minut. Miękkie żeberka można wyjąć, obrać z mięsa i samo mięso dodać do zupy. Smacznego!
Komentarze