Kapuśniak na rosole z kaszą i ogórkiem

1 (1 ocen)

Pyszna rozgrzewająca i sycąca zupa. A do tego tania i bardzo smaczna. Wychodzi bardzo duża porcja więc może być na dwa dni lub część zupy można zamrozić..

Składniki:

  • 2 litry rosołu
    1 litr wody
    2 marchewki
    2 pietruszki ( może być włoszczyzna z rosołu)
    400 g kapusty kiszonej
    4 łyżki kaszy pęczak
    200 g kiełbasy podwawelskiej
    1 cebula
    3 ogórki konserwowe
    2 łyżki smalczyku domowego
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapusta kiszona

Kapuśniak na rosole z kaszą i ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę przepłukać i odsączyć. Pokroić w małą kostkę.
    Na patelni rozgrzać łyżkę smalczyku. Dodać kapustę i smażyć około 10 minut.
  • 2. Do dużego garnka przelać rosół, dodać wodę i zagotować. Jeśli mamy surowe warzywa to dodajemy je do zupy w tym momencie ( pokroić w plastry) i pogotować 4-5 minut.
  • 3. Do wywaru dodać kapustę kiszoną. Po około 15 minutach dodać kaszę i gotować nadal. W między czasie na patelni rozgrzać drugą łyżkę smalczyku. Cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić. Dodać pokrojoną w małą kostkę kiełbasę i smażyć aż będzie rumiana.
  • 4. Jeśli używamy warzyw z rosołu należy pokroić je w plasterki i dodać do zupy razem z podsmażoną kiełbasą i cebulą. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach i dodać do garnka. Gotować jeszcze 5 minut i zupa gotowa smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kasza pęczak Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować