1 kg kapusty kiszonej, jeśli za kwaśna to wypłukać
0.8 kg wołowiny gulaszowe bez tłuszczu
1 większa pokrojona cebula
2 posiekane ząbki czosnku
3 pomidory pokrojone w ósemki
2 łyżki oliwy lub oleju do przysmażenia wołowiny
2 liście laurowe +5 ziaren angielskich+1 łyżka majeranku + 3 grzybki suszone
sól, pieprz do smaku
ewentualnie 2 płaskie łyżki kaszy pęczak dla nadania kleistości zupie
Kapuśniak na chudo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę trochę pokroić, włożyć do garnka.
Wołowinę pokroić w nieduże kawałki, lekko przesmażyć na tłuszczu i dołożyć do kapusty. Zalać wodą tak aby przykryło i jeszcze trochę, zależy jaką chcemy zupę rzadką czy gęstą.
Dodać pozostałe składniki, gotować do miękkości kapusty, doprawić do smaku.
Komentarze