Kapuśniak 'Czuma'

0 (0 ocen)

Zupa z kapusty czerwonej na wywarze z warzyw z dodatkiem pomidorów, fasoli, parówki, cebuli, natki pietruszki...

Składniki:

  • 1,5 L wywaru z warzyw
    50 dag kapusty czerwonej
    4 łyżki fasoli
    2 pomidory
    2parówki cienkie
    cebula
    tłuszcz
    1-2 łyżki mąki
    4 łyżki keczupu
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
    cukier
    czosnek
    przyprawa do zup

Kapuśniak 'czuma' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać częścią wywaru, ugotować. Fasole przebrać, opłukać, zalać pozostałym zimnym wywarem, zagotować, pozostawić na 2 godziny; potem ugotować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, fasolą, pomidorami, parówkami i keczupem, chwile pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy