Kapuśniak

5 (176 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Jestem tak wielką fanką tej zupy, że jak ją gotuję, to od razu wielki garnek- na dwa dni. Jej przygotowanie może i jest trochę czasochłonne, ale pyszny smak i miłe ciepełko w brzuchu po jej zjedzeniu wynagradza poświęconą jej pracę.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • -1 kg kiszonej kapusty
    -1 biodrówka wieprzowa
    -1 pęczek włoszczyzny (z natką)
    -15 dag kiełbasy
    -15 dag boczku
    -8 ziemniaków
    -2 cebule
    -2 łyżki koncentratu pomidorowego
    -5 listków laurowych
    -5 ziaren ziela angielskiego
    -1 łyżeczka vegety+ odrobina ewentualnie do doprawienia zupy
    -pół łyżeczki kminku
    -pieprz do smaku
    -olej do smażenia
    -woda do ugotowania zupy
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Kapustę w razie potrzeby płuczemy (jeżeli wydaje nam się zbyt kwaśna, ja nie płuczę bo uwielbiam kwaśną zupę), siekamy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą tak aby przykryła całą kapustę, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty i kminek, gotujemy od czasu do czasu mieszając.
  • 2 2. Biodrówkę zalewamy wodą w osobnym garnku (tak by lekko go zakryła) i gotujemy 30 minut. Po upływie tego czasu dodajemy do mięsa obraną włoszczyznę. Gotujemy kolejne 30 minut.
  • 3 3. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Gdy już będą pokrojone z garnka z mięsem wyjmujemy biodrówkę i włoszczyznę, odkładamy na miskę i studzimy, a do garnka wsypujemy ziemniaki. Gotujemy 15 minut, do miękkości.
  • 4 4. Mięso z biodrówki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się kapusty. Dokładnie mieszamy.
  • 5 5. Kiedy ziemniaki będą już ugotowane, wywar wraz z nimi wlewamy do gotującej się kapusty i dokładnie mieszamy. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie pokrojoną w kostkę cebulę z kiełbasą, boczkiem szklimy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 10 minut.
  • 6 6. Zupę doprawiamy według uznania i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut aby smaki się połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować