Kapuśniak

0 (0 ocen)

Tradycyjna, sycąca i rozgrzewająca zupa. Ostatnio trochę u nas zapomniana, na szczęście powróciła i chyba zagości na dłużej, bo smakowała rewelacyjnie. Gęsta, kwaśna i niezbyt pracochłonna.

Składniki:

  • 1) 350 g kapusty kiszonej
    2) 200 g kiełbasy
    3) 100 g wędzonego boczku
    4) duża cebula
    5) 2 średnie marchewki
    6) ok. 700 ml bulionu mięsnego z żeberek albo wołowiny
    7) pół łyżeczki soli
    8) pieprz czarny mielony
    9) ziele angielskie (3-4 ziarenka)
    10) 2 liście laurowe
    11) 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    12) 3 średnie ziemniaki
    13) majeranek
    14) olej rzepakowy

Kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju rzepakowym.
  • 2. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i również podsmażamy.
  • 3. Marchewkę ścieramy na tarce, a ziemniaki kroimy w małą kostkę.
  • 4. Kapustę kiszoną siekamy nożem (nie płuczemy).
  • 5. Do bulionu mięsnego dodajemy podsmażoną cebulkę, startą marchewkę, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat pomidorowy i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy podsmażoną kiełbasę, posiekaną kapustę kiszoną i majeranek, w miarę potrzeby dolewamy trochę wody i gotujemy około 15 minut.

Porady

Bulion mięsny przygotowuję na żeberkach wieprzowych lub na mięsie wołowym (np. szponder) z dużą ilością warzyw (cebula, marchewka, pietruszka, seler)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy