Kapuśniaczki w cieście francuskim

4.47 (165 ocen)

  • Średni

Podobny przepis znalazłam w Internecie, postanowiłam wypróbować i... rewelacja! Doskonała przekąska do barszczu, jak i na "sucho".

  • Średni

Składniki:

  • - kapusta kiszona: 80 dekagramów
    - pieczarki: 45 dekagramów
    - cebula: 2 sztuki
    - gotowe ciasto francuskie: 2 opakowania
    - Jajko: 1 sztuka
    - vegeta: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - ziele angielskie, liść laurowy: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.47 (165 ocen)

Kapuśniaczki w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
  • 2. Pieczarki pokroić na plasterki i usmażyć na margarynie
  • 3. Kapustę pokroić obgotować po czym odcedzić. Zalać ponownie wodą i gotować wraz z przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, vegeta) ok 20-25 minut
  • 4. Kapustę odcedzić i dodać do pieczarek. Do pieczarek dodać także przyrumienioną cebulę. Według uznania można dodać pieprz. Podsmażyć wszystko razem przez kilka minut.
  • 5. Ciasto francuskie przekroić wzdłuż, po nakłuwać widelcem. Wzdłuż przygotowanej części ciasta nałożyć farsz. Jedną brzeg ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Zawinąć ciasto tak aby powstał rulon. Górę rulonu posmarować jakiem i pokroić na kawałki.
  • 6. Kapuśniaczki ułożyć na blachę natłuszczoną lub wyłożoną pergaminem i piec w piekarniku nagrzanym do 220*C przez ok 15-18 minut (wg informacji na opakowaniu ciasta francuskiego)
  • 7. Podawać jako przystawkę ciepłą bądź zimną wraz z czerwonym barszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować