Kapuśniaczki w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
2.Pieczarki pokroić na plasterki i usmażyć na margarynie
3.Kapustę pokroić obgotować po czym odcedzić. Zalać ponownie wodą i gotować wraz z przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, vegeta) ok 20-25 minut
4.Kapustę odcedzić i dodać do pieczarek. Do pieczarek dodać także przyrumienioną cebulę. Według uznania można dodać pieprz. Podsmażyć wszystko razem przez kilka minut.
5.Ciasto francuskie przekroić wzdłuż, po nakłuwać widelcem. Wzdłuż przygotowanej części ciasta nałożyć farsz. Jedną brzeg ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Zawinąć ciasto tak aby powstał rulon. Górę rulonu posmarować jakiem i pokroić na kawałki.
6.Kapuśniaczki ułożyć na blachę natłuszczoną lub wyłożoną pergaminem i piec w piekarniku nagrzanym do 220*C przez ok 15-18 minut (wg informacji na opakowaniu ciasta francuskiego)
7.Podawać jako przystawkę ciepłą bądź zimną wraz z czerwonym barszczem.
Komentarze