Kapuśniaczki sylwii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem oraz z ciepłym mlekiem i odstawić .Mąkę połączyć z jajkiem i jednym żółtkiem , 2 łyżkami oleju ,rozczynem oraz szczyptą soli i wyrobić ciasto . Uformować z niego kulę i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1godzinę . Kapustę obgotować przez 10 -15 min . Pieczarki pokroić i podsmażyć na oleju . Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić a następnie zmieszać z kapustą i pieczarkami i dusić ok. 10min .Doprawić do smaku . Ciasto rozwałkować na placek o grubości 1cm i pokroić w kwadraty .Następnie posmarować je koncentratem pomidorowym i nałożyć na nie po łyżce farszu po czym złożyc w trójkąt i zlepić brzegi. Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać papryką i oregano . Ułożyć na blaszce i piec ok.30min w temp. 180 stopni.
Komentarze