Babcia piekła tak dużo kapuśniaczków, aby każdy się najadł i jeszcze dostał kilka sztuk na wynos.Dwadzieścia lat pracowałam na plebanii jako kucharka, a gotowanie to moja wielka pasja.
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki
● 2 dag drożdży
● 2 żółtka
● 4 dag masła
● 1/2 l mleka
● 1 dag cukru
● sól
Nadzienie:
1 kg kiszonej kapusty
● 1 cebula
● 11 dag smalcu
● sól
● pieprz
Kapuśniaczki mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru i łyżeczką mąki. Gdy podrosną, wlewamy je do miski z mąką. Dodajemy żółtka, mleko, cukier,
trochę soli i wyrabiamy 15 minut (w malakserze 3-5 minut). Gdyby ciasto było zbyt gęste, możemy dodać łyżkę mleka. Roztapiamy masło. Ciepłe (ale nie gorące, bo drożdże stracą siłę wzrostu) wlewamy do ciasta i 5 minut wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia (muszą podwoić objętość).
2.Cebulę kroimy i dusimy na 6 dag smalcu. Kapustę obgotowujemy i odciskamy. Drobno siekamy, przesmażamy z cebulą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy, aby nie wystygła.
3.Papier rozcinamy na 24 części (10x15 cm). Smarujemy pozostałym smalcem. Gdy ciasto podrośnie tak, by można odrywać kawałki, posypujemy mąką i wałkiem rozciągamy na płasko. Nakładamy kapustę, zwijamy wałeczki. Układamy na kawałkach papieru, zawijamy i przekładamy na blachę. Gdy wyrosną poza papier, wkładamy do rozgrzanego do 200 °C piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Wyjmujemy, gdy się zrumienią. Zdejmujemy papierki, kapuśniaczki układamy na półmisku.
Komentarze