Kapuśniaczki mojej babci

5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Babcia piekła tak dużo kapuśniaczków, aby każdy się najadł i jeszcze dostał kilka sztuk na wynos.Dwadzieścia lat pracowałam na plebanii jako kucharka, a gotowanie to moja wielka pasja.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    ● 2 dag drożdży
    ● 2 żółtka
    ● 4 dag masła
    ● 1/2 l mleka
    ● 1 dag cukru
    ● sól

    Nadzienie:
    1 kg kiszonej kapusty
    ● 1 cebula
    ● 11 dag smalcu
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Kapuśniaczki mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapuśniaczki mojej babci 1. Drożdże mieszamy z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru i łyżeczką mąki. Gdy podrosną, wlewamy je do miski z mąką. Dodajemy żółtka, mleko, cukier,
    trochę soli i wyrabiamy 15 minut (w malakserze 3-5 minut). Gdyby ciasto było zbyt gęste, możemy dodać łyżkę mleka. Roztapiamy masło. Ciepłe (ale nie gorące, bo drożdże stracą siłę wzrostu) wlewamy do ciasta i 5 minut wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia (muszą podwoić objętość).
  • Kapuśniaczki mojej babci 2. Cebulę kroimy i dusimy na 6 dag smalcu. Kapustę obgotowujemy i odciskamy. Drobno siekamy, przesmażamy z cebulą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy, aby nie wystygła.
  • Kapuśniaczki mojej babci 3. Papier rozcinamy na 24 części (10x15 cm). Smarujemy pozostałym smalcem. Gdy ciasto podrośnie tak, by można odrywać kawałki, posypujemy mąką i wałkiem rozciągamy na płasko. Nakładamy kapustę, zwijamy wałeczki. Układamy na kawałkach papieru, zawijamy i przekładamy na blachę. Gdy wyrosną poza papier, wkładamy do rozgrzanego do 200 °C piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Wyjmujemy, gdy się zrumienią. Zdejmujemy papierki, kapuśniaczki układamy na półmisku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować