KAPUŚNIACZKI DROŻDŻOWE

0 (0 ocen)

Są bardzo smaczne i świetnie zastępują tradycyjne krokiety.

Składniki:

  • Ciasto: 1/2 kg mąki,2 jajka,4 dag drożdży, 3/4 szkl. mleka,1 kostka
    margaryny

    Farsz: 50 dag świeżej kapusty,2 cebule,1 opak.grzybów,1 jajko,1 łyżka
    oleju,sól,pieprz.

Kapuśniaczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz
    Kapustę ugotować do miękkości,mocno odcisnąć i posiekać. Cebulę
    pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Dodać do kapusty. Grzyby
    ugotować,odcedzić,drobno posiekać i dodać do kapusty. Dodać surowe
    jajko.Gdyby farsz był bardzo mokry dodać bułkę tartą. Dokładnie
    wymieszać.
  • 2. Ciasto
    Wsypać mąkę do naczynia.Drożdże,mleko i jajka rozmieszać,wlać do
    mąki. Wyrabiać rękami ok.10 minut.Pod koniec dodać roztopioną
    margarynę. Stolnicę posypać mąką i wykładać partiami
    ciasto.Rozwałkować na prostokąt.Na dłuższy bok nałożyć farsz i
    zwijać jak paszteciki. Układać na blasze w odstępach. Posmarować
    jajkiem i piec na złoty kolor OK. 30 min w 180 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy