Kapuśniaczki

4.94 (180 ocen)

  • 1 godz. 20 min

drożdżowe bułeczki z nadzieniem z kapusty.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    25g drożdży
    2,5 szklanki mąki
    2 jaja
    50g masła
    0,5 szklanki cukru

    500g kiszonej kapusty
    1 duża cebula
    oliwa
    majeranek, pieprz, sól
    jajo do posmarowania
    zioła do posypania
Wystaw ocenę:

4.94 (180 ocen)

Kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapuśniaczki 1. Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
    2 jaja roztrzepać z cukrem, dodać resztę mleka, masło, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, w razie potrzeby dosypując odrobinę mąki.
    Z ciasta uformować kulę, lekko oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Kapuśniaczki 2. Kapustę dusić do miękkości. Cebulę zeszklić na oliwie, wymieszać z kapustą, doprawić majerankiem i pieprzem.
  • Kapuśniaczki 3. Gdy ciasto podwoi objętość, odrywać kawałki ciasta wielkości jaja, lekko rozwałkować, nałożyć nadzienie i zlepić, formując bułeczkę.
  • Kapuśniaczki 4. Bułeczki wyłożyć na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać ziołami, zostawić do napuszenia na ok. 20 minut.
  • Kapuśniaczki 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut w 180st.C.
    Upieczone bułeczki można posmarować po wierzchu masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kapusta kiszona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować