Kapuśniaczki

4.5 (198 ocen)

Pyszne ciasteczka z kapustą

Składniki:

  • składniki na ciasto drożdżowe ;
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    2,5 szkl mąki
    12 dag masła
    1/2 szkl. gęstej śmietany
    3 dag drożdży
    2 jajka
    sól



    farsz;
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    50 dag kapusty kiszonej
    50 dag pieczarek
    1 cebula
    olej
    sól
    pieprz
    kminek
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, masło posiekać z mąką , wlać drożdże , wbić jajka , posolić do smaku , wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Kapustę ugotować i odsączyć z wody. Drobno pokroić lub zmielić przez maszynkę .
  • 3. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • 4. Cebulkę pokroić w kosteczkę.
  • 5. Kapustę , pieczarki i cebulkę dusić na odrobinie oleju , przyprawić do smaku kminkiem vegetą , i pieprzem.
  • 6. Ciasto rozwałkować ni za grubo , wycinać kwadraty , nakładać farsz i zlepiać . Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.

    Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 7. Piec w temp. 180 st około 15 minut na złoty kolor
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować