Kapuśniaczki to pyszny dodatek do czerwonego barszczu. Nadają się na święta, rodzinne imprezy.
Składniki:
Ciasto:
pół kg mąki
ok 250 ml ciepłego mleka
30 g drożdży
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
pieprz, gałka muszkatołowa
pół kostki margaryny/masła
Farsz:
pół kg kapusty
Kilka suszonych grzybów lub pieczarek
2 cebule
olej
sól, pieprz do smaku
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki tymianku
Dodatkowo:
Śmietana do posmarowania
kminek, mak, sezam do posypania
1.Ciasto:
W połowie letniego mleka rozpuścić cukier, drożdże i zasypać łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Roztopić margarynę i odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać, dodać do niej sól, jajka, przyprawy, resztę mleka i rozczyn. Wyrabiać cisto dodając margarynę. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok godzinę do wyrośnięcia.
2.Farsz:
Kapustę drobno poszatkować i ugotować do miękkości z grzybami. Odcedzić i przestudzić. Cebule pokroić w drobną kostkę i zarumienić. Wymieszać kapustę z cebulą, doprawić do smaku i chwilę podsmażyć na patelni.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 1 cm. Na brzeg nałożyć farsz, zawinąć w rulon i pokroić na ok 3-4 cm kawałki. Kapuśniaczki ułożyć na przygotowanej blaszce i odstawić na chwilę do podrośnięcia. Posmarować śmietaną i posypać np kminkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut. Podawać z barszczem. Smacznego!
Porady
Ciasto można również wyrobić w robocie lub automacie do wypiekania chleba. Farsz można przygotować dzień wcześniej.
Kapuśniaczki można zamrozić po upieczeniu.
Komentarze