Kapuśniaczki

4.49 (143 ocen)

  • 2 godz.

Małe, smakowite z ciasta drożdżowego kapuśniaki, wyśmienite do barszczyku i do jedzenia solo.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    150 g masła
    50 g drożdży
    2 jajka + 1 żółtko
    ½ szklanki kwaśnej śmietany
    2 łyżki mleka
    1 łyżeczka cukru
    pół łyżeczki soli
    1 jajko do posmarowania kapuśniaczków

    Farsz:
    Kapusta biała ( ok 1 kg)
    1 duża cebula
    150 g pieczarek
    masło
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszyć drożdże dodać letnie mleko, cukier i 1 łyżkę mąki . Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

  • 2. Mąkę wymieszać z solą, posiekać z masłem. Do powstałej mieszanki dodać śmietanę, jaja, żółtko, i wyrośnięty zaczyn. Wszystko zagnieść i ugniatać ciasto ok 10 - 15 min. Potem pozostawić ciasto przykryte ściereczką na ok 1-1,5 godz w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • 3. Farsz: Kapustę poszatkować lekko osolić i ugotować na pół twardo. Odcedzić i ostudzić. Masło roztopić i zaszklić na nim cebulę posiekaną w drobną kostkę oraz pieczarki posiekane w drobną kostkę.Posolić i popieprzyć. Dodać wszystko do wcześniej przesiekanej drobniej kapusty. Wymieszać i doprawić do smaku.
  • 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na części, rozwałkować na prostokąty o boku 8-10 cm. Nałożyć farsz przez środek prostokąta i próbować zlepiać boli w rulon. Pokroić na małe kawałki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przez ok 10-15 min.
  • 5. Po tym czasie posmarować kapuśniaczki rozmąconym białkiem i posypać odrobina kminku. Piec w temp 180 stopni przez ok 20 min. Mają się upiec na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować