1.Pokruszyć drożdże dodać letnie mleko, cukier i 1 łyżkę mąki . Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2.Mąkę wymieszać z solą, posiekać z masłem. Do powstałej mieszanki dodać śmietanę, jaja, żółtko, i wyrośnięty zaczyn. Wszystko zagnieść i ugniatać ciasto ok 10 - 15 min. Potem pozostawić ciasto przykryte ściereczką na ok 1-1,5 godz w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
3.Farsz: Kapustę poszatkować lekko osolić i ugotować na pół twardo. Odcedzić i ostudzić. Masło roztopić i zaszklić na nim cebulę posiekaną w drobną kostkę oraz pieczarki posiekane w drobną kostkę.Posolić i popieprzyć. Dodać wszystko do wcześniej przesiekanej drobniej kapusty. Wymieszać i doprawić do smaku.
4.Wyrośnięte ciasto podzielić na części, rozwałkować na prostokąty o boku 8-10 cm. Nałożyć farsz przez środek prostokąta i próbować zlepiać boli w rulon. Pokroić na małe kawałki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przez ok 10-15 min.
5. Po tym czasie posmarować kapuśniaczki rozmąconym białkiem i posypać odrobina kminku. Piec w temp 180 stopni przez ok 20 min. Mają się upiec na złoty kolor.
Komentarze