2-3 litry wody
1 marchewka
ok 3-4 garście kapusty kiszonej
ok 6-7 większych ziemniaków
1 kostka rosołowa (ja używam Knorra z liściem laurowym)
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz, wegeta, zioła prowansalskie, maggi,
zasmażka:
2 łyżki margaryny
2 płaskie łyżki mąki pszennej
ok 1/2 szkl wody zimnej
1.Ziemniaki pokroić w kosteczkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka z wodą. Gotować. Wrzucić kostkę rosołową.
2.Kapustę kiszoną pokroić drobniej, przesmażyć na tłuszczu. Gdy ziemniaki będą miękkie wrzucić przesmażoną kapustkę do garnka z wodą. Gotować do miękkości.
3.Przyrządzić zasmażkę: tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać mąkę pszenną, smażyć, cały czas mieszając ok 2-3 min. Po upływie tego czasu wlać wodę, wymieszać, wlać 2-3 chochle zupy w celu zahartowania zasmażki, wlać do całości zupy. Zagotować i ponownie doprawić do smaku.
Porady
Kapustę kiszoną w zależności od upodobań nie trzeba przysmażać, można wrzucić prosto z woreczka.
Zamiast zasmażki można, ubrać ok 3 chochle zupy, zmiksować blenderem i wlać do reszty zupy.
Komentarze