Kapuściany granjec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pracuję w branży meblarskiej. Chętnie gotuję tradycyjne dania, jak bigos czy gołąbki. Takie potrawy najbardziej lubi mój narzeczony – Janusz.

Składniki:

  • ● 1/4 główki kapusty
    ● 25 dag wędzonego boczku
    ● 3 cebule
    ● 50 dag cienkiej kiełbasy
    ● łyżka oleju
    ● strąk czerwonej papryki
    ● sól, pieprz
    ● mielona papryka
    ● świeże albo suszone zioła: tymianek, bazylia
    ● przecier pomidorowy

Kapuściany granjec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapuściany granjec 1. Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę
    i cebule w plastry, paprykę
    w kostkę, a kapustę drobno
    szatkujemy.
  • Kapuściany granjec 2. Duży garnek lub naczynie
    żaroodporne smarujemy olejem.
    Układamy w nim warstwami
    pokrojony boczek i plastry cebuli i posypujemy przyprawami.
    Przykrywamy kapustą.
  • Kapuściany granjec 3. Na kapuście układamy paprykę,
    a na wierzchu kiełbasę.
    Ponownie posypujemy ziołami,
    solą, pieprzem i mieloną papryką.
    Wlewamy kilka łyżek wody.
    Przykrywamy i dusimy na małym
    ogniu około godziny lub
    wstawiamy do piekarnika i zapiekamy
    60 minut. Można podlać
    wodą z przecierem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2008

Komentarze

Podobne przepisy