kapuścianka z łazankami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ten przepis wymyśliłam wraz z grupą niepełnosprawnej młodzieży. Byliśmy zachwyceni smakiem naszego wynalazku.

  • 30 min

Składniki:

  • 40 dkg kiszonej kapusty
    20 dkg żeberek
    20 dkg wędzonego boczku
    ziemniaki
    1 cebula
    olej do smażenia
    włoszczyzna
    przyprawy do smaku

    ciasto na łazanki:
    20 dag mąki
    1 jajko
    szczypta soli
    woda

Kapuścianka z łazankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z żeberek i włoszczyzny ugotować wywar.
    W osobnym garnku podgotować pokrojoną kapustę.
    Z wywaru wyjąć żeberka i włoszczyznę, obrać żeberka z mięsa i dodać je do kapusty, chwilę podgotować, odcedzić.
    Na patelni podsmażamy pokrojony boczek z cebulką.
    Do gotującego się wywaru z żeberek dodajemy pokrojone ziemniaki.
    Gdy ziemniaki są już ugotowane dodajemy odcedzoną kapuste z mięsem oraz boczek z cebulą.
    Zagniatamy ciasto na łazanki. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 3 mm i tniemy w sporą kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu wrzucamy łazanki do zupy i zagotowujemy.
    Doprawiamy zupę do smaku.

Porady

Jeśli nie masz czasu robić łazanek to możesz kupić gotowe łazanki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy