Kapuściana zapiekanka z mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przed wyjazdem "sprzątamy" lodówkę. Właśnie wtedy, zawsze powstają niesamowicie pyszne dania. Jak to się mówi: Kto zjada ostatki, jest piękny i gładki :P

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty
    250 g mięsa mielonego (u nas wołowe)
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    sól, pieprz
    10 małych młodych ziemniaków
    1/2 czerwonej papryki
    3 dymki
    100 g sera pecorino peperoncino
    500 ml bulionu warzywnego
    1 pęczek koperku

Kapuściana zapiekanka z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapuściana zapiekanka z mięsem 1. Kapustę szatkujemy.

    Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego.

    Ziemniaki obieramy.

    Paprykę kroimy w słupki.

    Dymki kroimy wzdłuż na pół.

    Ser kroimy na plasterki.

    W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, na niej pulpety, dymki, ziemniaki, paprykę i ser.

    Całość zalewamy gorącym bulionem, zapiekamy pod przykryciem 45 min ( w zależności od wielkości ziemniaków można wydłużyć czas pieczenia, najlepiej sprawdzić widelcem, czy są miękkie ) w temperaturze 190°C. Podajemy na ciepło z posiekanym koperkiem.

Komentarze

Podobne przepisy